Jätehuoltopalveluiden ostajan ABC

Satojen jätehuoltoauditointien kokemuksella koemme ammattiostajana oikeudeksemme ja velvollisuudeksemme kiinnittää huomiota muutamaan käytännön asiaan. Syy käydä läpi yrityksen jätehuoltopolitiikka, sen ehdot, ympäristövaikutukset, jätteen kuljetus, pakkaus, säilytys ja jätteen hyvitysmallit ovat moninaiset. Enemmän ja enemmän päätään nostaa arvopohjainen keskustelu, mikä on erittäin suotavaa. Ja niin tässä kuin muissakin melko monimutkaisissa palveluissa, ammattimainen apu säästää niin aikaa kuin rahaa.

1) Kierrätys tarkoittaa materiaalin, esineen tai muun asian käyttämistä hyödyksi uudessa yhteydessä. Usein kierrätyksellä tarkoitetaan jätteiden hyötykäyttöä uusien tuotteiden valmistuksessa. Kierrätys vähentää yleensä neitseellisten raaka-aineidenkulutusta, minkä vuoksi se on normaalisti ympäristöä säästävä ratkaisu. Niin yrityksissä kuin kotitalouksissa yhdyskuntajätteestä voidaan erotella esimerkiksi lasi, paperi, metalli, kartonki, biojäte sekä muovi.

Osalle materiaaleista on olemassa tuottajavastuu.  Tuottajanvastuu tarkoittaa, että tuottajalla on velvollisuus järjestää markkinoille toimittamansa ja sittemmin käytöstä poistetun tuotteen ja siitä syntyvän jätteen uudelleenkäyttö, hyödyntäminen ja muu jätehuolto sekä vastata siitä aiheutuvista kustannuksista. Esim. paristot, keräyspaperi ja -kartonki, romuautot sekä moottoriajoneuvojen renkaat kuuluvat tuottajanvastuun alaisuuteen.

2) Lajittelematon sekajäte ja kuivajäte loppusijoitetaan Suomessa tavallisimmin kaatopaikoille mikäli jätteenpolttolaitosta ei ole saatavilla. Vaikka jätteiden kokonaismäärä on kasvanut viime vuosina, on kaatopaikkajätteen määrä vähentynyt.  Jätteiden polton osuus yhdyskuntajätteen käsittelyssä nousi vuonna 2012 jopa 30%. Tämä on selvässä ristiriidassa valtakunnallisen jätesuunnitelman kanssa, jonka mukaan vuoteen 2016 jätteistä piti kierrättää 50 prosenttia. EU:n tasolla sama päämäärä pitäisi olla saavutettuna vuoteen 2020 mennessä.

Polttamisen suosion kasvaessa jätteiden kierrätys vähenee. Tämän takia raaka-aineena hyödynnettävät materiaalit voivat tulevaisuudessa jopa loppua. Ikävä kyllä jätteen poltto näyttää vain lisääntyvän ja polttolaitosten määrä kasvaa. Jätteenpoltto kasvaa, koska se on helppo ja lähtökohtaisesti halpa ratkaisu. Tässä kysytään myös tuottajalta todellista vastuullisuutta, jopa vastoin kustannustehokasta ajattelua. Helposti kierrätettävät materiaalit, kuten puu, pahvi ja muovi ovat erinomaista polttoainetta, joten kierrätettäväksi soveltuvat jakeet saatava pois poltettavan jätteen joukosta. Ison ongelman muodostaa se, että niin kauan, kun uuden tuotteen valmistuskustannukset neitseellisestä raaka-aineesta ovat halvemmat kuin kierrätetystä materiaalista, kierrätys ei tule toimimaan kunnolla.

Jos nämä asiat vähääkään askarruttaa, tuntuu, että osaaminen, aika tai intohimo ei riitä kokonaisvaltaiseen jätehuoltopolitiikan päivittämiseen ja auditointiin, autamme mielellämme.

Timo Kemppainen

asiakaspäällikkö, Kuluvaaka Oy